Interessante informatie, over aardbeien

Dat aardbeien erg lekker zijn is algemeen bekend. Aardbeien zijn heerlijk op de boterham, in een toetje of op een taart. Maar stiekem zijn ze het lekkerste wanneer ze puur en zonder toevoegingen worden gegeten. Bovendien zijn aardbeien ontzettend gezond. Ze zitten vol met belangrijke stoffen die ons lichaam nodig heeft zoals vitamine C, foliumzuur (vitamine B11), vezels en kalium. Deze voedingsstoffen dragen bijvoorbeeld bij aan een goede gezondheid en een gezonde groei en ontwikkeling. Kunt u niet genoeg krijgen van deze prachtige rode schijnvruchten? Dan vindt u hieronder allerlei feitjes, weetjes en tips over aardbeien.
  • Heeft u zich weleens afgevraagd waarom aardbeien zo heerlijk zoet zijn? De aardbei krijgt zijn volle zoete smaak van zetmeel dat door de zon wordt omgezet in suikers. Zo wordt de voor ieder bekende smaak van de aardbei zoet en krijgt de vrucht veel aroma.  Aardbeien worden dus niet voor niets zomerkoninkjes genoemd.
  • Aardbeien staan op de vijfde plek van meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Dat kunnen we ons bij DuwelFruit natuurlijk goed voorstellen!
  • De aardbei is eigenlijk geen vrucht, maar een schijnvrucht. De pitjes aan de buitenkant zijn de echte vruchten. Het rode ‘vruchtvlees’ waar wij zo dol op zijn is het opgezwollen sappige en gekleurde weefsel van de bloembodem.
  • Er zijn meer dan twintig soorten aardbeien en van de geteelde aardbeien zijn er honderden rassen. Deze rassen zijn te onderscheiden in vroege, middentijdse, late en doordragende aardbeienrassen. Deze rassen worden vroeg, middenin of laat in het seizoen geplukt. De doordragende aardbeienrassen geven meerdere keren per jaar een oogst. Deze oogsten zijn wel kleiner dan de oogsten van de rassen die eenmaal per jaar aardbeien opleveren.
  • In Nederland wordt per jaar ruim veertigduizend ton aardbeien geteeld. Het aardbeienseizoen loopt in Nederland van juni t/m september. Buiten dit seizoen komen ze vaak uit kassen. Maar niet bij DuwelFruit. Vanaf ongeveer maart t/m oktober leveren wij aardbeien van de beste telers van Nederland en België. De aardbeien buiten die periode hebben hun benodigde natuurlijk zonne-uren in Spanje gekregen. Zo leveren we het hele jaar volledig natuurlijke en smaakvolle aardbeien.
  • Aardbeien van DuwelFruit hoeven niet gewassen te worden.  Ze zijn immers ecologisch en hangend geteeld en dus onbespoten en niet vervuild door aarde. Wilt u ze toch wassen? Verwijder het kroontje dan pas na het wassen van de aardbeien. Anders zuigt de aardbei zich vol met water en verliest ze haar volle smaak.
  • Aardbeien zijn tot drie dagen te bewaren in de koeling. Laat u ze buiten de koeling? Dan kunt u ze vaak maar één dag bewaren. Haal de aardbeien na aankoop uit hun verpakking en leg ze bij voorkeur gespreid uit. Zo voorkomt u dat ze kneuzen. Wilt u de aardbeien langer bewaren? Laat ze dan door DuwelFruit vacuüm of geseald verpakken. Door de aardbeien vacuüm te verpakken kunnen we de houdbaarheid enkele dagen verlengen. Gesealde aardbeien die we onder atmosfeer verpakken zijn zelfs 3 dagen extra houdbaar.
  • Aardbeien kunnen ingevroren zo’n 8 tot 12 maanden worden bewaard. Verpak ze in een goed gesloten bakken of plastic zakken en stop ze in de vriezer. Ingevroren fruit wordt altijd een beetje zacht als het ontdooid is. Gebruik de aardbeien dan ook niet voor garnering, maar bijvoorbeeld voor smoothies, moes of jams.
  • Goede aardbeien herkent u aan hun glans en gelijkmatige rode kleur. Het kroontje moet bovendien groen zijn. Check bij aankoop altijd of er geen overrijpe of beschadigde vruchten tussen zitten. Deze gaan snel achteruit in kwaliteit en steken daarbij de andere aardbeien aan.